Naprapatia
Naprapaatti(AMK) on manuaalisen lääketieteen ammattilainen, jolle voi hakeutua erilaisten tuki- ja liikunta- elinvaivojen, kuten kipeän alaselän tai niskahartiaseudun-vaivan vuoksi. Alle on koottuna joitakin usein kysyttyjä kysymyksiä ja esimerkki lista vaivoista, joiden vuoksi naprapaatille voi hakeutua. Aina voit kuitenkin ottaa meihin yhteyttä mikäli joku askarruttaa tai listatuista kysymyksistä ei ole sinulle apua.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?
Hoito perustuu hyvään asiakkaan kliiniseen tutkimiseen ja haastatteluun, esimerkiksi polvessa käytetään samanlaisia testejä, kuin lääkärin vastaanotolla. Tutkimisen jälkeen luodaan työdiagnoosi, jonka perusteella lähdetään toteuttamaan hoitoa. Hoitomuoto valitaan tilanteen mukaan, ja niitä ovat esimerkiksi manipulaatio- ja mobilisaatiotekniikat, pehmytkudostekniikat ja kuntouttava harjoittelu, usein hoito on näiden yhdistelmää.
Kenelle naprapatia sopii?
Naprapatia sopii lähtökohtaisesti jokaiselle, jolla on tuki-ja liikuntaelinvaivoja. Hoitomuodot sopivat koko väestölle, niin urheilijoille kuin ”tavallisille” ihmisille. Hoitomuodot valitaan aina yksilöllisesti tilanteeseen ja asiakkaalle sopiviksi.
Naksautetaanko vastaanotolla joka kerta?
Manipulaatiotekniikat, eli kansankielellä naksauttelu, on vain yksi työkalu naprapaatin työkalupakissa. Vastaaviin hoitotuloksiin päästään toisillakin tekniikoilla, eli mikäli et halua sinuun käytettävän manipulaatiotekniikoita, ei se ole este hoitoon tulemiselle.
Miten pitkä hoitoaika on?
Ensimmäisellä kerralla on syytä varata naprapatia-ensikäynti, jotta haastattelulle ja tutkimiselle jää riittävästi aikaa, niin päästään parhaisiin lopputuloksiin. Sinun kannattaa varata itsellesi kalenterista aikaa noin 45 minuuttia. Naprapatia -jatkokäynti on lyhyempi, max. 30 minuutin aika, joka on tutulle vaivalle hyvä aika. Varaathan ensimmäistä kertaa varten aina naprapatia-ensikäynnin.
Miten monta käyntiä vaivani vaatii?
Se riippuu tietysti vaivasta. Esimerkiksi leikkauksen jälkeinen kuntoutus tai akuutti vamma vaatii enemmän käyntejä, kuin nikamalukko. Yleisesti voidaan puhua 2-6 kerrasta, mutta se on yksilöllistä. Turhia jatkokäyntejä ei vastaanotolla jaeta, vaan kaikki hoitokerrat ovat tehokasta tekemistä.
Miten valitsen naprapatian ja hieronnan välillä?
Lähtökohtaisesti, mikäli tunnet olevasi kansankielellä sanottuna ”jumissa” tai kaipaat kehonhuoltoa, varaa itsellesi aika hierontaan. Mikäli sinulla on vaivoja, joita haluat selvittää, tarvitset apua jonkin vaivan kuntoutuksessa tai sinulla on jokin akuutti/krooninen vamma, varaa aika naprapatiaan.
Millaisen koulutuksen naprapaatti on käynyt?
Naprapaatin tutkinto on ammattikorkeakoulututkinto, jonka kesto on 4 vuotta täysipäiväistä opiskelua, sisällöltään 240op. Tutkintoon kuuluu esimerkiksi urheilulääketiedettä, yleislääketiedettä, radiologiaa, ortopediaa ja neurologiaa. Koulupäivät koostuvat teoriasta ja käytännöstä.
Syitä hakeutua naprapaatille
Leukanivelen ja purentalihasten ongelmat
Lonkkakipu
Nilkkakipu
Niskakipu
Nivelen liikerajoitus
Nivelrikko
Nivuskipu
Olkapääkipu
Polvikipu
Päänsärky ja huimaus
Raajojen puutuminen, pistely ja säteilyoireet
Rannekipu
Selkäkipu
Tenniskyynärpää
TULE-leikkauksen jälkeinen kuntoutus
Välilevyvaivat
-Mikäli oma vaivasi ei listasta löydy, voit aina soittaa meille ja varmistaa hoidon sopivuuden.